مرکز درمان بواسیر(هموروئید)، شقاق، کیست مویی، فیستول و زگیل تناسلی

  • آدرس
    تهران، ابتدای خیابان ملاصدرا، خیابان پردیس، پلاک 14، طبقه 5
  • تلفن
    ۰۹۹۱۸۹۵۴۰۹۱   -   ۰۲۱۸۸۶۵۸۴۲۶
  • شنبه-چهارشنبه 8:00 تا 22:00
    مشاوره تلفنی: 7:00 تا 23:00

بیماری دیورتیکولیت چیست؟ درمان + علت و علائم

بیماری دیورتیکولیت چیست؟ درمان + علت و علائم

بیماری دیورتیکولیت شرایط گوارشی بوده که روده بزرگ (کولون) را تحت تاثیر قرار می دهد. در طی ابتلا به این بیماری بیماری، برآمدگی ها یا پاپول های کوچک (دیورتیکول) در پوشش روده ایجاد می شوند. بیماری دیورتیکولیت زمانی به وجود می آید که این برجستگی ها ملتهب یا عفونی می شوند.

کولون سیگموئید قسمتی از روده بزرگ است، که وظایفی مختلفی را بر عهده دارد و همان طور که میدانید وظیفه روده بزرگ هضم و جذب مواد از غذاهای هضم شده می باشد. این قسمت از روده ممکن است، دچار بیماری های مختلفی شود که یکی از آنها دیورتیکولیت است.

کولون سیگموئید کجاست ؟ 

روده بزرگ شامل چهار قسمت مختلف روده صعودی، کولون عرضی، روده نزولی و کولون سیگموئید است. این بخش بعد از روده نزولی و قبل از راست روده قرار داشته و شکلی S مانند دارد. این بخش از روده به کولون لگنی معروف است و علاوه بر وظیفه هضم و جذب آب، مواد مغذی و الکترولیتها، وظیفه نگهداری از مواد هضم شده قبل از خروج از بدن را بر عهده دارد. همچنین هنگام دفع این قسمت از روده تحت فشار قرار گرفته و به خروج مدفوع کمک می نماید. اما در صورتی که فرد مبتلا به یبوست باشد، فشار زیادی به کولون سیگموئید وارد می شود که این فشار موجب بزرگ شدن و رشد دیورتیکول های پوشاننده سطح روده شده که در این حالت فرد مبتلا به بیماری بی خطر دیورتیکولوز می شود.

اما در صورتی که این دیورتیکول ها ملتهب و عفونی شوند، فرد به بیماری دیورتیکولیت مبتلا خواهد شد. این بیماری ممکن است در هر قسمتی از روده ایجاد شود اما از آنجایی که کولون سیگموئید مستعد ابتلا به دیورتیکولوز است احتمال بروز دیورتیکولیت نیز در آن بیشتر از سایر نقاط روده است.

علائم دیورتیکولیت

این بیماری علائمی را ایجاد می کند که عبارتند از :

  • تب
  •  درد شکم (پایین سمت چپ)
  •  تهوع، استفراغ 
  •  تغییر در عادت روده (اغلب یبوست
  • خونریزی از مقعد یا خون در مدفوع (خون قرمز روشن)

برای تشخیص این بیماری، پزشک پس از معاینه شخص و شناسایی علائم او معمولا انجام سیگموئیدوسکوپی یا کولونوسکوپی را تجویز می کند تا از طریق آن روده را مشاهده و ضایعات احتمالی را شناسایی نماید.همچنین در برخی موارد برای تشخیص دقیق تر انجام آزمایش خون و سی تی اسکن شکمی نیز پیشنهاد می شود.

درمان دیورتیکولیت

پس از مشخص شدن بیماری و تایید آن، به سبب عفونت و التهاب ایجاد شده پزشک مصرف آنتی بیوتیک خوراکی  را تجویز می کند. البته همراه با مصرف دارو لازم است مقدار زیادی آب نیز بنوشید. در صورت پیشرفت بیماری و افزایش عفونت روده پزشک مصرف آنتی بیوتیک وریدی را توصیه می کند. 

عوارض

از عوارضی که بیماری دیورتیکولیت ایجاد می کند، می توانیم به این موارد اشاره کنیم :

  • آبسه : در صورت تداوم عفونت دیواره روده سوراخ شده و عفونت در آن تجمع می کند، در نتیجه آبسه ایجاد می شود.
  • انسداد روده : ممکن است این عفونت موجب چسبندگی روده شود که انسداد آن را به دنبال دارد. این حالت منجر به مشکل در حرکات روده ای شده و می تواند به درد شکم، حالت تهوع و استفراغ منجر شود.
  • فیستول : ممکن است عفونت موجب بروز مسیری غیر طبیعی میان دو بافت از بدن گردد، به این مسیر فیستول گفته می شود. فیستول موجب درد، یبوست و انسداد روده می شود. اگر فیستول در نزدیک بافت دیگری مانند مثانه رشد کند احتمال عفونت ادراری وجود دارد.
  • پریتونیت یا التهاب صفاق : صفاق بافتی در برگیرنده اعضای داخلی شکم است اگر این بافت ناشی از دیورتیکولیت دچار التهاب و عفونت شود، وضعیتی اورژانسی است. علائم پریتونیت شامل تب، تشنگی و عدم توانایی دفع مدفوع و گاز است.

پیشگیری از ابتلا به دیورتیکولیت

  • مصرف فیبر : رژیم کم فیبر موجب یبوست شده و خطر ابتلا به دیورتیکولیت را افزایش میدهد. از همین روی پزشکان برای جلوگیری از چنین بیماری ها مصرف کافی فیبر را توصیه می کنند. هر فردی به 21 تا 38 گرم فیبر در طول روز نیاز دارد. این حجم از فیبر را می توان با مصرف میوه ها و سبزیجات و یا مکمل های فیبر تامین نمود.
  • ورزش : انجام حرکات ورزشی و فعالیت بدنی موجب بهبود عملکرد روده و جلوگیری از یبوست می شود در نتیجه از این بیماری پیشگیری می شود. لازم است حداقل 30 دقیقه در روز فعالیت بدنی داشته باشید.
  • کاهش مصرف گوشت : کاهش مصرف گوشت در جلوگیری از این بیماری موثر است. به جای گوشت می توان مصرف سبزیجات را جایگزین نمود.
  • پروبیوتیک : پروبیوتیک ها باکتری های مفید و ضروری برای بدن هستند که می توانند به دستگاه گوارش در هضم راحت تر کمک نمایند. از منبع پروبیوتیک می توانیم به به ماست اشاره کنیم.
  • مصرف زیاد مایعات : مصرف کافی مایعات بدن را هیدراسیون نموده و در سلامت دستگاه گوارش موثر است.

سوالات متداول

بیماران مبتلا به دیورتیکولیت اغلب به طور کامل بهبود میابند ولی در شدیدترین حالت آن ممکن است یک جریان از مدفوع به خون باز شود و بیمار مبتلا به عفونت خونی سپسیس شود.

در حدود 95 نفر از 100 نفر، دیورتیکولیت بدون عارضه خود به خود در عرض یک هفته از بین می رود. در حدود 5 نفر از 100 نفر، علائم باقی می مانند و نیاز به درمان است. جراحی به ندرت ضروری است.

سندرم روده تحریک پذیر چیست؟ علائم، علت و انواع IBS

سندرم روده تحریک پذیر چیست؟ علائم، علت و انواع IBS

فروردین 19, 1398
علل ایجاد ایسکمی روده و علائم تشخیص این بیماری

علل ایجاد ایسکمی روده و علائم تشخیص این بیماری

آذر 13, 1398

مطالب مرتبط

شماره موبایل خود را جهت تماس کارشناسان میتوانید وارد کنید و به دیگران در سایت نمایش داده نمیشود
5 دیدگاه ها
تمام نظرات را نمایش بده
محمد قادری

نبشته مفید بود بسیار تشکر از نشر آن

سیما

من 18 سالمه همیشه تغذیه خوبی نداشتم و میوه و سبزی و گوشت قرمز معمولن تو یخچال ما پیدا نمیشه از بچگی مشکل خارش مقعد داشتم که تازگی معلوم شده از روی ارث منم بواسیر دارم فقر اهن شدید هم داشتم که دکتر برام دوز بالایی قرص. اهن تجویز کردیعنی روزی سه تا کپسول میخوردم از مصرف قرص اهن به بعد به جز بواسیر ، یبوست مزمن و زخم مقعدی که اصلا خوب نمیشه هم. به بدبختی هام اضافه شده دکتر یه سری دانه های گیاهی به من داده که روزانه با اب فراوان میخورم ولی اصلا یبوستم خوب نمیشه… Read more »

رایا
پاسخ به  سیما

میوه نخور یکم غذاتو چرب کن بخور و ورزش کن

ماندانا
پاسخ به  رایا

استرس و افسردگی باعث بی تحرکی میشه، معمولا روی روده و معده تاثیر پررنگی می‌گذاره. عزیزم مواظب غذای روحت باش .دنبال هرچی بگردی به همان میرسی. دنبال شادی باش و از آدم‌های غصه خور و غم پرور دور باش.همه کمبودهایی دارند.همه تحت فشار هستند. به نظرم به یک دکتراست نکن، پهلوی دکتری برو که به مشکل تو فکر میکنه،اکثرشون مشکل را پیدا نمی کنند. پیاده روی کن.دوستان پر انرژی پیدا کن.