
یکی از درد های مقعدی با نام پروکتالژیا فوگاکس شناخته می شود و هر کسی می تواند گرفتگی یا اسپاسم مقعدی را تجربه کند و ربطی به جنسیت افراد هم ندارد. با این حال، پیش از سن بلوغ بر هیچکس تأثیر نمی گذارد و طبق آمار به نظر می رسد که زنان را بیشتر از مردان درگیر می کند. لازم به ذکر است که هنوز علت دقیقی برای این عارضه ثبت نشده است و ممکن است دلایل احتمالی مختلفی داشته باشد.
در مقاله علت تیر کشیدن مقعدی چیست در کلینیک زارعی به بررسی روشهای درمان اسپاسم مقعدی و گرفتگی عضلات این ناحیه می پردازیم.
اسپاسم مقعدی یا پروکتالژیا فوگاکس چیست؟
اسپاسم یا گرفتگی از درد های ناگهانی مقعدی است که در پزشکی با اصطلاح پروکتالژیا فوگاکس Proctalgia fugax نام برده می شود. این عارضه معمولا علت خاصی ندارد. دردی که به وجود می آید، معمولاً در اثر اسپاسم شدید عضلانی در داخل یا اطراف کانال مقعد ایجاد می شود.
پروکتالژیا فوگاکس شبیه به نوع دیگری از درد مقعدی به نام سندرم لواتور آنی است. با این وجود که درد در سندرم لواتور آنی کمی متفاوت بوده و ممکن است به جای دقیقه چند روز طول بکشد.
حتما بخوانید » بهترین متخصص بیماریهای مقعدی
علت
گرفتگی یا اسپاسم مقعدی محرک های خاصی ندارد. با این وجود، برخی از مطالعات نشان داده اند که ممکن است ناشی از اختلال در اعصاب پودندال باشد. این اتفاق اغلب پس از عمل های جراحی مقعدی، هیسترکتومی واژینال یا درمان هموروئید با روش اسکلروتراپی رخ می دهد.
محرک های احتمالی دیگر ممکن است منجر به این عارضه شوند که عبارتند از:
- استرس و اضطراب
- رابطه جنسی مقعدی
- دوران قاعدگی
- یبوست
- گشادی مقعد
- فشار و ضربه های ناگهانی
- بیماریهای نشیمنگاهی مانند بواسیر، شقاق یا فیستول
افراد مبتلا به این عارضه؛ گاهی بدون هیچ دلیل خاصی دچار اسپاسم می شوند.

علائم پروکتالژیا فوگاکس
از علائم پروکتالژی فوگاکس، می توان به اسپاسم عضلات در ناحیه تحتانی راست روده یا در داخل و اطراف کانال رکتوم اشاره کرد. این درد یا اسپاسم معمولا ناگهانی و بدون هشدار یا علائم قبلی اتفاق می افتد. درد می تواند شدید باشد و فقط چند ثانیه طول بکشد، البته در برخی از موارد ممکن است افراد نیم ساعت هم درد داشته باشند. همچنین ممکن است به قدری شدید باشند که شما را حتی از انجام کارهای روزمره دور کنند.
اسپاسم یا همان گرفتگی مقعدی معمولاً به خودی خود متوقف می شود.
دسته ای دیگر از بیماران مبتلا به پروکتالژی فوگاکس ممکن است هیچ گونه درد شدیدی را هم زمان با اسپاسم مقعدی تجربه نکنند و فقط گرفتگی داشته باشند. فاصله بین اسپاسم ها گاهی کوتاه و گاهی طولانی است.
طبق گزارش عده زیادی از بیماران؛ درد یا اسپاسم معمولاً در شب رخ می دهد و ممکن است آنقدر دردناک باشد که شما را از خواب بیدار کند و به طور کل احتمال پیش آمدن آن در طول روز کمتر از شب است.
اسپاسم مقعدی چگونه تشخیص داده می شود؟
تشخیص پروکتالژیا فوگاکس به دلیل اسپاسم های سریع و ناگهانی کمی دشوار است. زیرا هیچ آزمایش مشخصی برای تشخیص علت اسپاسم های مقعدی وجود ندارد.
سایر شرایط آنورکتال پزشک شما ممکن است موارد زیر را بررسی کند:
همچنین بخوانید: نحوه انجام کولونوسکوپی برای تشخیص اسپاسم و بیماریهای مقعدی
سابقه پزشکی و ابتلا به بیماری بیمار
پزشک ممکن است بر اساس سوابق علائم شما تشخیص دهد. یک گزارش دقیق از زمان وقوع اسپاسم ، مدت زمان طولانی شدن آن، شدت آن و آنچه قبل از اسپاسم اتفاق افتاده است ثبت کنید تا به پزشک شما در تشخیص بهتر کمک کند.
یکی از شایع ترین علت های گرفتگی و اسپاسم در مقعد بیماری بواسیر است که نیاز به درمان و رسیدگی فوری دارد. درمان بواسیر در کلینیک زارعی به صورت سرپایی و نیم ساعته کاملا بدون درد انجام می شود.
معاینه بدنی
پزشک شما ممکن است یک معاینه فیزیکی برای بررسی نقاط حساس در راست روده یا درد هنگام لمس ناحیه انجام دهد. حساسیت به راست روده یا اعصاب آن می تواند علت پروکتالژی فوگاکس باشد. یک معاینه فیزیکی مشابه برای رد هرگونه شرایط دیگری که باعث درد آنورکتال می شود انجام می شود.
روشهای درمان پروکتالژیا فوگاکس
بیشتر گزینه های درمانی پروکتالژی فوگاکس به علائم بستگی دارد. هدف از درمان این بیماری کاهش درد و ناراحتی است. راه های درمانی را می توان در دسته بندی های زیر قرار داد:
درمان خانگی
درمان خانگی اسپاسم مقعدی یکی از روشهایی است که اکثرا افراد مبتلا تمایل بیشتری برای انجام دادن آنها دارند. همچنین اگر گاهی این گرفتگی ها را دارید، ممکن است پزشک هم این راه ها را به شما معرفی کند:
- داروهای ضد اسپاسم بدون نسخه (OTC)
- شل کننده های عضلانی OTC و مسکن ها
- حمام های گرم و نشستن داخل وان آب داغ

تزریق بوتاکس
برای افرادی که اسپاسم های مزمن و درد شدیدتر دارند، پزشک ممکن است انواع مختلفی از تزریق ها را برای متوقف کردن اسپاسم عضلانی توصیه کند. تزریق بوتاکس یا بوتولینوم در اطراف نواحی مقعد باعث آرامش ماهیچه ها می شود. تزریق اپیدورال یا بی حسی موضعی نواحی لگن را بی حس می کند تا اسپاسم عضلات را تسکین دهد.
تحریک الکتریکی
برای پروکتالژی فوگاکس شدید که برای بیمار غیر قابل تحمل می باشد، تحریک الکتریکی عضلات آنورکتال ممکن است تسکین بخش باشد. این گزینه درمانی شامل قرار دادن یک پروب کوچک به اندازه انگشت در راست روده و استفاده از جریان ولتاژ پایین برای شل شدن عضلات اسپاستیک از طریق ارتعاش کم است.
تفاوت اسپاسم مقعدی موقت با درد دائم در رکتوم چیست؟
همانطور که در بالا هم توضیح دادیم؛ اسپاسم های مقعدی اکثرا گاه به گاه اتفاق افتاده و دائمی نیستند. این اسپاسم ها دلیل خاصی ممکن است نداشته باشند و بعد از چند ثانیه از بین بروند ولی درد مقعدی که همیشه در داخل کانال رکتوم یا بیرون از آن احساس می شود، می تواند دلایل مختلفی داشته باشد و نشانه ای از یک بیماری خاص باشد. این علت ها عبارتند از:
بخشی از این مقاله برگرفته از سایت پزشکی و کاملا معتبر Webmd.com می باشد.
خوردن سرکه سیب هر شب درمان کننده است..
مطالب بسیار خوب و آموزنده بود من هموردعید بیرونی عمل کردم و الان هنگام اجابت مزاج دچار اسپاسم میشم و نمیتونم تخلیه کنم و درج شدید داره چکار باید انجام بدم
پودر پیدرولاکس بخور روزی ۳یا۴فنجان
البته قبل ازصبحانه آن ۱فنجان خوبه
بیشتراز الو قیسی وملین ومیوه وسبزیجات وروزی ۸لیوان آب بخور