علائم کیست مویی یا سینوس پیلونیدال و معاینه و تشخیص این بیماری

کیست مویی یا سینوس پیلونیدال ( PNS) در قسمت پایین کمر و بین دو شکاف باسن به وجود می آید.این اتفاق در اثر بازگشت و پیچیدن موها به زیر پوست رخ می دهد و به شکل حفره یا سوراخ هایی کوچک است که از مو، چرک و مواد زائد پر می شود.این عارضه می تواند به مرور زمان دردناک شده و شکل عفونی به خود می گیرد.
این بیماری معمولا با ترشحات چرکی و بدبو همراه است و بررسی ها نشان داده است که بیشتر آقایان و مردان جوان به آن مبتلا می شوند.
علت اصلی به وجود آمدن این بیماری مشخص نیست ولی اتفاقی که در این بیماری رخ می دهد باعث می شود که بدن موی بازگشته به زیر پوست را به عنوان یک عامل بیگانه تلقی می کند و با شروع واکنش دفاعی علیه آن عفونت و درد آغاز می شود.
علائم و نشانه های کیست مویی یا سینوس پیلونیدال
شما در ابتدا فقط یک فرورفتگی جزئی همراه با کمی قرمزی پوست مشاهده می کنید ولی با گذشت زمان به تدریج عفونت و چرک به وجود می آید و کیست پیلونیدال به شکل کیست یا آبسه کاملا قابل مشاهده است. در این مرحله علائم سینوس پیلونیدال به شکل زیر می باشد:
- ایجاد تورم و التهاب در محل کیست
- احساس درد در هنگام نشستن و ایستادن
- وجود ترشحات چرکی و خونی در محل آبسه همراه با بوی بد
- خارج شدن مو از محل کیست
- وجود چندین حفره یا سوراخ در سطح پوست
- وجود پوست قرمز و ملتهب در اطراف مقعد
- احساس درد در ناحیه ی پایین کمر
معاینه و تشخیص کیست های مویی یا سینوس پیلونیدال
تشخیص این بیماری توسط یک پزشک متخصص کیست مویی از طریق انجام معاینه ی فیزیکی و ظاهری ناحیه ی محل کیست امکان پذیر است. از آنجایی که این بیماری علائم و نشانه های مشخصی دارد پزشک به راحتی و بدون نیاز به انجام آزمایش خون و عکس برداری می تواند به سادگی بیماری شما را تشخیص دهد.
کیست مویی در پایین کمر
این عارضه در بسیاری از نقاط بدن ممکن است رخ دهد ولی یکی از شایع ترین انواع کیست مویی در پایین کمر است که با شیوع گسترده ای در میان آقایان جوان دیده می شود.
محل اصلی ایجاد این کیست در پایینی ترین قسمت کمر و در میان شکاف دو باسن است. از اصلی ترین علائم آن وجود چندین حفره ی حاوی موهای پیچیده و چرک و عفونت در این ناحیه است که با التهاب و درد زیادی همراه است.
دلایل ایجاد کنندهی کیست های مویی یا سینوس پیلونیدال
اینکه چه عاملی می تواند باعث چنین رخدادی شود هنوز به طور قطع مشخص نشده است ولی ترکیبی از عوامل ژنتیکی و سبک زندگی می تواند در بروز سینوس پیلونیدال سهیم باشد.
پزشکان عوامل زیر را از محتمل ترین دلایل آن می دانند:
- چاقی و اضافه وزن
- پرمویی ناحیه ی کمر
- ژنتیک
- سابقه ی خانوادگی
- فشار شدید و ضربه های مکرر به کمر
- نشستن طولانی مدت
- تعریق شدید
- پوشیدن لباس های تنگ
عکس کیست مویی یا سینوس پیلونیدال
همانطور که در تصاویر کیست مویی مشاهده می کنید این عارضه به شکل توده ای عفونی حتی می تواند در زیر پوست هم ایجاد گردد. برخی عوامل بیرونی و درونی از جمله گسترش عفونت و تحریک آن باعث می شود که به تدریج گسترده تر شده و به شکل توده ای چرکین و مملو از مو در سطح پوست مشاهده شود.

سوالات متداول کیست مویی
اگر کیست مویی درمان نشود چه عوارضی دارد؟
در صورت عدم درمان، این کیست پر از مو و چرک شده و آبسه های دردناک و خطرناک به وجود می آورد که در صورت ترکیدن این آبسه ها، احتمال وارد شدن عفونت به خون هم وجود دارد.
چطور میشود از پیش آمدن کیست مویی جلوگیری کرد؟
بهترین روشها برای جلوگیری عبارتند از: تمیز نگه داشتن ناحیه و جلوگیری از رویش مو، نپوشیدن لباس های تنگ، مو زدایی منظم و نشستن به گونه ای که به ناحیه حساس فشار وارد نشود.
آیا کیست پیلونیدال خود به خود درمان می شود؟
هر بیماری نیازمند توجه، جلوگیری و اقدام برای درمان به موقع است. بهترین روش برای از بین بردن این توده چرکی تخلیه کیست توسط پزشک متخصص می باشد.
آیا کیست مویی خطرناک است؟
در حقیقت اگر به موقع درمان شود هیچ خطری بیمار را تهدید نمی کند ولی اگر به حالت مزمن رسیده و تبدیل به آبسه های خطرناک شود، ممکن است منجربه عفونت خون شود.
برای از بین بردن کیست مویی لاپراسکوپی انجام می شود؟
به دلیل اینکه این توده در سطح بدن شکل گرفته است، نیازی به لاپراسکوپی نیست و به راحتی با لیزر درمان می شود.
آیا به وجود آمدن سوراخ خیلی ریز بالای باسن کیست مویی است؟
احتمال دارد. در مواردی این سوراخ های ریز ترشح و درد هم ندارند ولی برای اطمینان باید حتما توسط پزشک جراح عمومی معاینه فیزیکی شود.
سینوس پیلونیدال همیشه با بیرون زدن مو خود را نشان می دهد؟
خیر. در مراحل ابتدایی این توده کمی سفت شده، از پوست چیزی بیرون نزده و کوچک می باشد. بهتر است که در همین مراحل سریعا اقدام به درمان کنید.